Psárku polní eliminovat ještě na podzim

14.10.2009

Při aplikaci půdních herbicidů proti psárce na jílovitých půdách často není dosaženo 100% účinku, zvláště pokud rostliny vzcházejí z hlubších vrstev půdy. K regulaci této vytrvalé trávy by se pokud možno mělo přistoupit ještě na konci podzimu. Optimální termín aplikace nastává ve fázi, kdy jsou vyvinuty minimálně dva a půl listu.
Přednost podzimní aplikace spočívá v tom, že ještě malé rostliny mohou být v tomto období podstatně lépe zasaženy než etablované odnožující rostliny na jaře. Velké rostliny jsou schopné účinnou látku v krátké době odbourat a aplikaci tak přežít.
Za podmínek na konci podzimu až do zimy velmi dobře fungují herbicidy Axial a Topik, které lze aplikovat i při teplotách těsně nad bodem mrazu. Topik je vysoce účinný a velmi dobře hodnocený produkt do pšenice, žita a tritikale. Do ječmene je k dispozici Axial.
Vzhledem k tomu, že tyto herbicidy působí výhradně přes listy, je zapotřebí dosáhnout dobré smáčivosti. Listy musí být suché a je důležité zajistit aplikaci jemnými kapkami. Na stanovištích, kde není zaručena vysoká účinnost Topiku, je v porostech pšenice potřeba zvolit jinou strategii. Vytrvalé trávy lze nejjistěji likvidovat časně na jaře herbicidem Atlantis v dávce 400 až 500 g/ha.
Top Agrar, 2009, č. 10, s. 56–57
Zdroj: Agronavigáror,
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A