Nepovolená přídatná látka

24.7.2013

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 24. 7. 2013.

V uplynulém týdnu zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji, že výrobce masných výrobků použil k výrobě „ Ostré klobásy“ nepovolenou přídatnou látku obchodního názvu „AnkaRed“ (přírodní červené barvivo z fermentované rýže) původem z Číny. Vyrábí se fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny. Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena.
Bylo zjištěno, že tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření.
V současné době probíhá ve dvou krajích (Pardubickém a Vysočina) stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.
Zdraví lidí sice ohroženo není, nicméně fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, a proto potraviny vyrobené s jejím použitím nelze uvádět na trh.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A