Celozrnné potraviny mohou snižovat riziko metabolického syndromu

31.1.2006

Metabolický syndrom je souhrnný název pro současný výskyt abdominální obezity, jehož součástí je porucha metabolismu glukózy a insulinu, dyslipidemie a hypertenze, a který je rizikovým faktorem pro vznik diabetu 2. typu a kardiovaskulárních chorob. Odhaduje se, že metabolickým syndromem trpí více než 15 % dospělé evropské populace, zatímco v USA statistiky vykazují až 32 %, přičemž jak v Evropě, tak v USA tato čísla dále narůstají. Nového amerického výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v lednovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition, se zúčastnilo 535 zdravých dobrovolníků průměrného věku 72 let, kteří konzumovali stravu s různým množstvím celozrnných výrobků a podstupovali provádění krevních testů pro posouzení metabolických rizikových faktorů. Účastníci s nejvyšším příjmem celozrnných potravin (3 porce denně) měli statisticky poloviční pravděpodobnost vývoje MetS v porovnání s těmi, kteří konzumovali méně než polovinu porce denně. Přínosy celozrnných potravin jsou pravděpodobně důsledkem příznivého působení na krevní cholesterol a tím i na zlepšení lipidového profilu. Jiné možné vysvětlení je, že se zlepšuje endoteliální funkce, fibrinolýza a koagulace. Výzkum rovněž zdůraznil důležitost rozdílu mezi přívodem celozrnných a rafinovaných cereálií. Zejména u starší populace bylo pozorováno, že vyšší příjem rafinovaných cereálií je spojen s vyšším výskytem metabolického syndromu. U mladší populace, jak ukázala další studie, tento jev není tak zřejmý. Nicméně výsledky studií jsou pozitivní a potvrzují proklamace Britské nadace pro zdravé srdce (BHF), že zdravé stravování společně s pravidelným cvičením a nekouřením snižuje riziko onemocnění koronárních cév. Evropská unie již podniká kroky k zastavení nárůstu počtu MetS u populace členských zemí a v rámci integrovaného projektu, na který je vyčleněno 16 mil. EUR, zaměřeného na zdraví a celozrnné cereálie nyní provádí výzkum vlivů bioaktivních sloučenin v pšenici a rýži na lidský metabolismus.
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?id=65047   
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A