NANOFOODS: výzkumný projekt EU

1.7.2011

NANOFOODS: vývoj potravin obsahujících nanozapouzdřené složky je projekt 7. rámcového programu V&I podporovaného Evropskou komisí. Projekt byl zahájen 1.10.2008 a ukončen 30.11.2010 (délka trvání: 26 měsíců). Projekt byl zaměřen na malé a střední podniky (SMEs). Na projektu spolupracovaly tyto země: Španělsko, Turecko, Itálie a Izrael.
Nanofoods představují novou generaci zdravých potravin založenou na technologii zapouzdřování. Biologicky aktivní složka je zapouzdřena do polysacharidu a získané nanokapsle jsou použity při výrobě potravin, viz
schéma. V rámci projektu se ověřovalo přidávání nanokapslí do těstovin, chleba a oříškového krému.

 
Schůzka po prvním roce řešení projektu se konala 3.12.2009 ve městě Tarragona (Španělsko). Byly na ní prezentovány zkušenosti se zapouzdřením fenolových látek kakaa do nanokapslí, které byly následně použity do oříškových krémů. Byly popsány zkušenosti se zapouzdřením n-3 mastných kyselin z rybího oleje a z oleje ze lněných semen a silymarinu. Ukázalo se, že do chleba lze přidávat zapouzdřené složky do 5 %. Vyšší množství zapouzdřených složek zvýšilo schopnost chlebového těsta vázat vodu. Přídavek nanokapslí v množství nad 5 % negativně ovlivnil expanzi bochníků během pečení. Ukázalo se, že zapouzdřený rybí olej je nevhodný pro přídavek do chleba a těstovin (rybí pach). Použití zapouzdřeného oleje ze lněných semínek byl bez senzorických problémů.

Dne 2.11.2010 se v Antalyi (Turecko) konala závěrečná schůzka k projektu a to jako satelitní akce 1. mezinárodního kongresu věnovaného potravinářské technologii (3.–6.11.2010).
 
Zdroj: Agronavigator
Autor: Administrátor

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A