Konzumace ryb může snižovat srdeční problémy

6.9.2005

Nejnovější řecké výzkumy naznačují, že tyto účinky vykazuje již relativně malé množství ryb a že konzumace ryb může snižovat i některé další srdeční obtíže jako jsou např. bolesti na prsou. Výzkumníci z Harokopio University v Aténách analyzovali spotřebu ryb u 848 řeckých mužů a žen středního věku, kteří prodělali akutní koronární syndrom (akutní koronární syndromy /AKS/ reprezentují jednu z nejčastějších příčin morbidity a mortality ve vyspělých zemích. Jde o stavy charakterizované akutní ischémií myokardu. Typickým klinickým projevem je bolest na hrudi) a porovnávali se 1 087 kontrolními účastníky. U pacientů, kteří konzumovali méně než 150 g ryb týdně se riziko AKS snížilo o 38 % a to i v případě, že nebyly uvažovány další potenciální ovlivňující faktory. Překvapivým bylo ale zjištění, že zvýšené množství (150–300 g týdně), resp. vysoké množství (více než 300 g týdně) nemělo na vývoj choroby v podstatě žádný vliv. Příznivé účinky umírněné konzumace ryb byly patrné rovněž u kuřáků a diabetiků, kde došlo ke snížení rizika AKS o 11 %. U obou těchto skupin je riziko srdečních chorob zvýšené. Získané poznatky, které by mohly výrazně ovlivnit stav veřejného zdraví, je třeba ověřit dalšími výzkumy. Dosavadní výsledky byly zveřejněny v červencovém čísle časopisu International Journal of Cardiology.
http://www.nutraingredients.com/news/news-ng.asp?n=62099-fish-heart-diabetes 
Zdroj: AgroNavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A