Pěstitelé ovocných druhů získají podporu vyšší než 89 milionů korun

14.3.2023

Dnes Státní zemědělský intervenční fond (Fond) zahajuje vydávání rozhodnutí na vyplácení dobrovolných podpor, které jsou vázané na produkci (VCS), a to na ovoce s vysokou i velmi vysokou pracností. Podporu celkově obdrží více než 630 zemědělců v celkové výši 89,04 mil. korun.

V rámci podpor ovoce s velmi vysokou pracností přispívá Fond na produkci jabloní, hrušní, třešní a meruněk. „V případě ovoce s vysokou pracností potom poskytujeme dotace na broskvoně, višně, červený i černý rybíz, maliník či jahodník a švestku slivoň s výjimkou myrobalánu,“ uvádí Josef Miškovský, ředitel Odboru přímých plateb a environmentálních podpor. A dodává „V rámci dobrovolné podpory ovoce s velmi vysokou pracností podpoříme 311 žadatelů v celkové výši 63,65 milionů korun. Dotační podpora činí v tomto případě 11 063,93 korun na hektar.“

U podpory ovoce s vysokou pracností obdrží ovocnáři 25,39 milionů korun. Celkem se jedná o 323 producentů a sazba dotace na hektar činí 7 658,06 korun. U obou typů ovoce se jedná o podporu sadů, které byly vysázeny v roce 1995 a v následujících letech. „Žadatelé také musí naplnit minimální počet životaschopných jedinců na hektar podle typu ovoce,“ dodává Josef Miškovský.

Dobrovolné podpory vázané na produkci jsou zaměřeny na citlivé sektory nebo komodity, které se potýkají s obtížemi a jsou důležité z hospodářských, sociálních nebo jiných důvodů. „I to je důvodem, proč je mezi tyto komodity zařazené právě i ovoce s vysokou či velmi vysokou pracností. Podpora těchto komodit je dlouhodobá. Celkem jsme mezi žadatele v případě podpory ovoce s vysokou pracností rozdělili více než 76 milionů Kč za poslední tři roky. V případě pěstitelů ovoce s velmi vysokou pracností se jednalo o částku dosahující téměř 200 milionů korun,“ upřesňuje Josef Miškovský.

Státní zemědělský intervenční fond (Fond) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době Fond administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. Fond rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. Fond má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení. Více informací na www.szif.cz

Podrobnosti k VCS

Podrobnosti jsou uvedeny v Příručce pro žadatele 2022 umístěné na webových stránkách Fondu (www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost).

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A