Vysoká poptávka a ceny na světovém trhu mléčných produktů

3.9.2007

Světová poptávka po mléčných produktech stoupala v posledních letech rychleji než kdykoli předtím, což se projevuje mimo jiné v rostoucích cenách těchto produktů. Podle analýzy ZMP (Zentralen Markt- und Preisberichtstelle) je příčinou tohoto vývoje především přírůstek světové populace a v souvislosti s ekonomickým růstem změna preferencí spotřebitelů, kteří se přiklánějí ke kvalitnějším potravinám s vyšším stupněm zpracování. Důležitou úlohu hraje podle analytiků ZMP zejména růst životní úrovně v zemích s početným obyvatelstvem jako je Čína, Brazílie, Rusko, Indie a jihovýchodní asijské země. Ke zvyšování spotřeby mléka přispívá částečně také zavádění programů školního mléka. Další potenciál rostoucí poptávky vzniká v zemích, které exportují naftu a disponují velkou kupní silou.
Poptávka po mléku a mléčných produktech rostla v minulých letech rychleji než nabídka, přičemž současná úroveň spotřeby přesahuje množství vyráběného mléka. Podle ZMP byla dosud vyšší spotřeba dočasně zajištěná proto, že v minulých letech byly vyrobeny značné tržní přebytky mléka a nakupily se zejména zásoby másla a sušeného mléka, především v Evropské unii, USA a v určitém rozsahu také v Oceánii. Od roku 2004 byla rostoucí poptávka na světových trzích uspokojovaná odčerpáváním nahromaděných zásob, což mohlo zpočátku probíhat bez citelného růstu tržních cen.
Zásoby se však postupně snižovaly, takže během roku 2006 byly například v EU zcela vyprázdněny sklady sušeného mléka a v prvních měsících roku 2007 byly vyprodány také zásoby másla uskladněné v chladírnách. Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou se natolik prohloubil, že došlo k neobvykle prudkému vzestupu cen mléčných produktů na světových trzích i v některých členských státech EU.

Složitá situace a perspektivy světového trhu mléčných produktů na straně nabídky, zejména z hlediska pozice EU
ZMP vychází ve své analýze z předpokladu, že mléko se bude spotřebovávat převážně v těch oblastech, kde se bude vyrábět. Pouze Nový Zéland produkuje mléko a mléčné produkty téměř výhradně pro export. Na mezinárodním trhu se prodává jen asi 7 % celosvětové produkce mléka ve formě zpracovaných mléčných výrobků. Několik velkých dodavatelů jako je Evropská unie, Nový Zéland, Austrálie, USA a Argentina stojí proti velkému počtu importérů mléčných výrobků. Produkce mléka v EU je ve světovém měřítku velmi významná, avšak v minulém roce stagnovala, případně mírně klesla, zatímco v jiných regionech světa se vyrábělo stále větší množství mléka. Podle analytiků ZMP systém mléčných kvót neposkytuje v zemích EU s příznivými podmínkami pro výrobu mléka žádný prostor pro rozšiřování produkce, avšak na druhé straně jednotlivé členské státy (mezi nimi Francie, Velká Británie a skandinávské státy) nevyužívají už několik roků systém referenčního množství produkce.
Světová produkce mléka naproti tomu postupně přirůstá, avšak tempo tohoto růstu se v poslední době zpomaluje. ZMP to připisuje několika důvodům: v mnoha částech světa (patří sem také EU) se dostává do popředí význam produkce bioenergie, která konkuruje produkci mléka pokud jde o využití půdy a krmiv, např. kukuřice, jakož i nároků na pracovní síly a kapitál. Zemědělcům se nabízejí nové alternativní produkční možnosti, které před několika roky ještě neexistovaly. Bezmála všude náklady na krmiva v produkci mléka silně stoupají, za prvé jako následek boomu bioenergie, za druhé proto, že při růstu světové ekonomiky se zvyšuje také poptávka po mase a s tím stoupá spotřeba krmiv.
Klima hraje podle ZMP při nakupení extrémních podmínek počasí rovněž určitou roli. Tak v Austrálii, která je třetím největším světovým exportérem mléčných produktů, došlo v důsledku stoletého sucha r. 2006 k obrovskému poklesu produkce mléka. Z Argentiny, která je pátým největším světovým exportérem mléčných produktů, byly hlášeny v dubnu 2007 extrémní srážky s obrovskými záplavami ve významných regionech s chovem dojnic a zcela nedávno zde začalo mrznout.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A