Kontaminace krmiv mikroorganizmy

23.12.2007

Kontaminace mikroorganizmy  může negativně ovlivnit  kvalitu krmiva  včetně snížení obsahu sušiny a živin, způsobuje zatuchlý a kyselý zápach, spékání krmiva a tvorbu toxinů. Krmivo se stává nositelem patogenů  pro zvířata i lidi.
Zdroje inokulace krmného materiálu jsou:
-         přenos mikroorganizmů z půdy, větrem, deštěm, mechanicky nebo hmyzem.
-         přežívání některých mikroorganizmů, přizpůsobených suchým a relativně chudým  podmínkám v půdě, které za podobných podmínek přežívají  na rostoucích plodinách
-         hnojení plodin hnojem obsahujícím  patogeny trávicího traktu zvířat
-         kontaminace krmiv během skladování. Obecně platí, že množství využitelné vody
            v krmivu určuje, zda bduou mikroorganizmy růst nebo přežívat.             Některé mikroorganizmy, především plísně, rostou i při nízké vlhkosti ve skladovaném             osivu a obilí, jiné produkují spory nebo přežívají  až do zvýšení vlhkosti vhodné  pro růst.. Různost mikroorganizmů v jednotlivých krmivech  je podmíněna aktivitou vody, přítomností  kyslíku, hodnotou pH a složením živin. Růst mikroflory závisí na vlhkosti krmiva. Některé mikroorganizmy, především plísně,  jsou přizpůsobeny podmínkám bez volné vody a mohou aktivně růst ve skladovaném obilí. Mikroflora snižuje hodnotu obilovin změnami v obsahu živin, fyzikálním působením a produkcí toxinů škodlivých pro zdraví zvířat.
Anim. Fd Sci. and Techn., 133, 2007, č. 1-2, s. 109-136
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A