Speciální doplňky výživy chrání trávicí trakt selat

23.1.2008

Pokusy provedené v Evropě dokazují význam výzkumně ověřených krmivářských strategií, které chrání integritu střeva u mladých prasat. Tato skutečnost je v době, kdy je situace na trhu antimikrobiálních činidel nepříznivá, velmi  aktuální. Antimikrobiální látky se užívaly po desetiletí  za účelem likvidace patogenů a pro zlepšení růstu a životaschopnosti zvířat.
Aplikace antibiotik do krmiv, v  EU zakázaná od ledna 2006, příznivě ovlivňovala  růst a zdraví prasat tím, že příznivě působila na jejich střevní trakt především v období odstavu.
V důsledku vzniklé situace se pozornost odborníků  obrátila k oxidu zinečnatému, který mohl přímo v poměru 1:1 nahradit antibiotika v krmných recepturách pro mladá prasata. Nevýhodou byl jeho vliv na životní prostředí; oxid zinečnatý má sice antibiotický účinek, ale prasaty je vylučován  v nezměněné formě a může dojít k nadměrnému hromadění zinku. Vědci se proto zaměřili na hledání nových strategií výživy, které by byly příznivé nejen pro prasata, ale i pro prostředí. Podle výsledů výzkumu může být řešením vhodná více úrovňová strategie, která spolu s výživou, vlastním ustájením a chovatelskými opatřeními podpoří udržitelnou a pro prostředí přijatelnou výrobu vepřového masa.
Nová strategie je založená na využití nutraceutik – doplňcích výživy, které mají specifické fyziologické a mikrobiologické funkce v trávicím traktu prasat. Jedná se o organické kyseliny, prebiotika, rostlinné extrakty a probiotika.
Při hledání způsobů náhrady oxidu zinečnatého u selat je potřeba pamatovat na  jeho prvotní úkol a to je ochrana dolní části trávicího traktu.  Proto každá složka krmiva musí být cílená a musí mít schopnost projít žaludkem a působit na určitém místě – v dolní části trávicího traktu.
Výzkumně bylo zjištěno, že je vhodná  třístupňová náhrada oxidu zinečnatého, která spočívá v následujících krocích:
1. okyselovače. Bylo zjištěno, že účinná náhrada vyžaduje aplikaci okyselovacích produktů. Závěry mnoha studií uvádějí, že příznivý účinek okyselovačů na růst prasat se projevuje nejvýraznější u odstavených selat.
Dietetické okyselovače zvyšují proteolýzu v žaludku a stravitelnost proteinu a aminokyselin. Okyselovače založené na kyselině mravenčí, mléčn&eacu
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A