Fytoestrogeny významně ovlivňují reprodukční užitkovost dojnic

9.2.2008

V mnoha studiích se ukázalo, že zásobení dojnic vysokou hladinou proteinu redukuje míru zabřeznutí, zvyšuje počet dnů do první říje a  počet připuštění na zabřeznutí.
Analýza 9 studií ukázala, že nadbytek v bachoru rozloženého nebo nerozloženého proteinu má negativní dopad na míru zabřeznutí. Výzkumníci uvádějí tři způsoby působení nadbytku proteinu na plodnost:
● tvorba amoniaku při bachorové fermentaci nebo při nadměrném rozkladu proteinu může přímo ovlivnit sperma, vajíčka nebo embrya
● nerovnováha mezi proteinem a energií by mohla ovlivnit účinnost metabolizmu s tím, že likvidace nadbytku proteinu vyžaduje energii
● dusíkaté vedlejší produkty mohou ovlivnit endokrinní sekreci.
Někteří výzkumníci stanovili, že dusík močoviny v krvi (BUN) je užitečným indikátorem nadbytku proteinu a dokázali, že by tento ukazatel mohl být nepřímo ve vztahu  k míře zabřeznutí dojnic. BUN je nejen ukazatelem rozkladu proteinu a tvorby amoniaku v bachoru, ale i katabolismu endogenního proteinu. Játra mění oba zdroje nadbytečného dusíku na močovinu. Dále se zjistilo, že i MUN (dusík močoviny v mléce) může být vhodným ukazatelem pro nadbytek dietetického dusíku.
Ve všech studiích kromě jedné, byla zvyšovaná dietetická hladina proteinu přídavkem sójového šrotu, což se v několika případech projevilo vyšší mléčnou užitkovostí, která mohla souviset se sníženým zabřezáváním. Vědci se zabývali otázkou zda sójový šrot sám o sobě může souviset se snížením reprodukční užitkovosti.
V několika novějších výzkumných pracích se nahrazení sójového šrotu jinými proteiny projevilo lepší reprodukcí a malou změnou v hodnotě BUN.
Výsledky několika dalších pokusů naznačují, že se sójový šrot může podílet na snížené reprodukční užitkovosti při vysokých hladinách BUN.
Autoři článku se zabývali možností, že se na snížené míře zabřezávání  dojnic podílejí fytoestrogeny v sójovém šrotu.
Fytoestrogeny jsou látky obsažené v rostlinách, které mají estrogenní účinek; obvykle vykazují slabou estrogenní aktivitu a při nízkých hladinách estrogenu mohou mít určitou estrogenní funkci. Fytoestrogeny se mohou i vázat se na receptory estrogenu.
Podle jedné studie z roku 1995 způsobují dietetické fyto estrogeny neplodnost samic zv&yacu
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A