Pití ovlivňuje přírůstek hmotnosti

5.6.2008

Snížený příjem vody u čerstvě odstavených selat může vést ke zvýšení příjmu krmiva a zlepšení přírůstků živé hmotnosti.
To jsou výsledky aktuálního kanadského výzkumu. Tradičně věnují chovatelé zvýšenou pozornost zajištění dostatečného množství napájecí vody selatům při a po odstavu. Ale kanadští vědci prokázali, že hlad selat po odstavu výrazně ovlivňuje množství vypité tekutiny. Selata tak mohou výrazněji ztratit na hmotnosti, protože příjem pevného krmiva je obecně nižší a ještě může být redukován nemírným příjmem vody. Vědci vycházeli kromě jiného z předpokladu, že zvýšený příjem vody může vést také k abnormálním projevům chování jako je sání pupečníku.
Do výzkumu bylo zahrnuto 270 selat, která byla odstavena ve věku 18 dnů, celkem vědci testovali 3 různé druhy napáječek: niplové, miskové a plovákové. Zaměřili se zejména na detekci toho druhu napáječky, který je nejvhodnější jak k regulaci příjmu vody, tak i pro zvýšenou podporu příjmu krmiva.
Niplové napáječky obdržely v konečném hodnocení špatné známky, protože selata inklinovala k výraznému plýtvání vodou a v průběhu sledovaných dvou týdnů konzumovala nejvyšší množství vody – 870 ml za den. Příjem vody z miskových napáječek s jazykem byl vyšší než v případě plovákových napáječek - 774 ml/den vs. 475 ml vody.
Celkově vyšly jako nejvhodnější miskové napáječky s jazykem, protože omezují nadměrný příjem vody a současně snižují plýtvání vodou v prvních dnech po odstavu. Její vliv na příjem krmiva a živou hmotnost nebyl negativní. Kromě toho byl zaznamenán nejmenší počet případů abnormálního chování.
Die tränke beeinflusst die Gewichtszunahme. DLG-Mitteilungen, 2008, č. 5, s. 12
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A