Zemědělci se systému kontrol podmíněnosti obávat nemusejí

6.5.2009

V letošním roce se v České republice vůbec poprvé zavádí systém kontrol podmíněnosti, známý rovněž pod názvem cross compliance. Nová pravidla byla dlouho diskutována a částí zemědělské veřejnosti byla očekávána s obavami. Podle ministra Petra Gandaloviče se ale zemědělci kontrol podmíněnosti obávat nemusejí.
 
Systémkontrol podmíněnosti je souborem požadavků a standardů, které musí být ze strany zemědělců splněny, aby jim mohly být poskytnuty podpory z evropských fondů v plné výši. „Podmíněnost“ se tedy stává základní podmínkou poskytování podpor v oblasti přímých plateb, některých opatření Programu rozvoje venkova ČR (osa II Programu), a společných organizací trhu s vínem.
 
„Povinnost zavést kontroly podmíněnosti vychází z evropské legislativy, která stanovuje jak harmonogram zavádění těchto kontrol, tak jejich obsahový rámec. Prvních 41 požadavků vychází z povinností, které jsou už nyní ukotveny v platných právních předpisech ČR. Zemědělci proto nemusejí mít z nového systému kontrol obavy,“ ujistil ministr Gandalovič.
 Kontroly a inspekční činnost budou podle jeho slov provádět jak organizace v působnosti ministerstva zemědělství – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní rostlinolékařská správa, Česká plemenářská inspekce a Státní zemědělský intervenční fond, tak i Česká inspekce životního prostředí, která spadá do oblasti působnosti ministerstva životního prostředí.
 
Jednotlivé požadavky zohledňují především environmentální aspekty zemědělského hospodaření, přičemž hlavní oblasti ošetřené kontrolami podmíněnosti jsou:
o      ochrana životního prostředí
o      veřejné zdraví,  zdraví zvířat a rostlin,
o      způsoby používání hnojiv a prostředků na ochranu rostlin
o      a v neposlední řadě udržování hospodářských ploch v dobrém zemědělském a environmentálním stavu (GAEC)
 
„Pro rok 2009 bude uplatňováno 30 požadavků v oblastech ochrany životního prostředí, veřejného zdraví a ochrany zdraví zvířat a rostlin, 11 požadavků na způsoby používání hnojiv a prostředků na ochranu rostlin a 5 standardů dobrých zemědělských a environmentálních podmínek,“ uvedl ministr.
 
Systém kontrol podmíněnosti se bude v následujících letech vyvíjet především z obsahového hlediska tak, aby co lépe obsáhl další výzvy spojené se zemědělským hospodařením a jeho dopady. Nejen že se budou od roku 2010 rozšiřovat standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu a od roku 2011 zavádět nové požadavky v oblasti veřejného zdraví, zdraví zvířat a rostlin, ale navíc bude od roku 2013 zavedena nová oblast požadavků ošetřující dobré životní podmínky zvířat (welfare).
 
„Snažili jsme se o vybudování systému, který by s postupem času komplexně obsáhl nejpalčivější environmentální aspekty zemědělského hospodaření a současně měl i výchovný dopad na zemědělskou veřejnost. Zemědělci, kteří budou hospodařit v souladu s cross compliance, tedy v podstatě se současnou platnou legislativou, se nemají čeho obávat. Na druhou stranu, bude-li se porušování kontrol podmíněnosti opakovat, nebo snad bude prokázán úmysl, může hříšník přijít o významnou část podpor z EU,“ doplnil náměstek ministra Jiří Urban, který má zavádění systému v gesci.  
 
Ministr Gandalovič na dnešní tiskové konferenci představil také tzv. „kalkulačku cross compliance“. Jedná se o elektronickou simulaci kontrol podmíněnosti dostupnou na stránkách Portálu farmáře https://farmar.mze.cz . Díky ní si může každý registrovaný zemědělec vyzkoušet, jak by se mu mohly snížit podpory v daném roce v závislosti na možném porušení některého z požadavků kontrol podmíněnosti. Další podrobné informace o jednotlivých požadavcích a standardech jsou zemědělské veřejnosti k dispozici také v brožuře Průvodce zemědělce kontrolou podmíněnosti, která je také k dispozici v elektronické podobě na webových stránkách ministerstva http://www.mze.cz/ebook/ .
 
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A