Upřesnění k možnostem odložení řádného termínu seče.

29.7.2009

AEO/PRV (nařízení vlády č. 79/2007 Sb., ve znění pozdějších předpisů), LFA a Natura 2000 na ZP (nařízení vlády č. 75/2007 Sb., ve znění pozdějších předpisů)

A) Odložení seče je možné z důvodu zachování přírodních stanovišť nebo s ohledem  na ochranu vzácně žijících organismů. Souhlasné vyjádření příslušného OOP (viz příloha) musí žadatel doručit SZIF nejpozději v den, kdy měla být seč provedena.

Některé OOP vydávají souhlas s posunem seče i s ohledem na nemožnost provedení seče v důsledku počasí s tím, že druhotným efektem posunu seče do pozdějšího termínu je ochrana vzácně žijících organismů. Upozorňuji tedy na to, že možnost využití OOP pro posun seče z důvodů špatného počasí existuje, nicméně OOP nemá povinnost souhlas v tomto případě vydávat.

B) Neprovedení seče v řádném termínů lze tolerovat v případě, že žadatel prokáže, že k nesplnění podmínky došlo z důvodu zásahu vyšší moci. Případ vyšší moci je nutné oznámit SZIF do deseti pracovních dnů ode dne, kdy tak lze učinit, a to písemně (viz příloha) spolu s odpovídajícími důkazy (v případě počasí se dokládá Sdělení příslušného hydrometeorologického ústavu o úhrnu srážek či síle větru atd.).

AEO/HRDP (nařízení vlády č. 242/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů)

A) Seč lze provést v odůvodnitelných případech později. Za odůvodnitelné případy se považuje zejména:

-        souhlas příslušného OOP s odložením seče s ohledem na zachování přírodních stanovišť, popřípadě s ohledem na ochranu vzácně žijících organismů,

-       výskyt hnízdiště chřástala polního na příslušném půdním bloku vymezeném Ministerstvem zemědělství v evidenci půdy.

De facto obdoba bodu A u AEO/PRV.

B) Neprovedení seče v řádném termínů lze tolerovat v případě, že žadatel prokáže, že k nesplnění podmínky došlo z důvodu zásahu vyšší moci.

De facto obdoba bodu B u AEO/PRV s tím, že termín oznámení zásahu vyšší moci vyplývající z legislativy ES je zde do dvaceti pracovních dnů ode dne, kdy tak žadatel mohl učinit.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A