Návrh SZIF: výplata 70% zálohy na SAPS již od poloviny října

7.8.2009

Ministerstvo zemědělství zvažuje možnosti výplaty záloh na SAPS v roce 2009. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na tuto iniciativu pružně zareagoval a zahájil přípravu administrace výplat záloh žádostí SAPS. Vycházíme z toho, že SAPS (Single area payment scheme - systém jednotné platby na plochu) je zcela rozhodující podpora pro zemědělce, cestou této plošné dotace se dostává každoročně do zemědělství rozhodující množství finančních prostředků.

Žadatelům budou podle návrhu SZIF vydávána rozhodnutí o poskytnutí dotace po dokončení kontrol způsobilosti tak, aby výplaty záloh ve výši do 70% celkové přiznané částky probíhaly již po 16. říjnu 2009 (tedy v nejbližším možném povoleném termínu výplat) a to s tím, že doplatek 30% bude proveden v řádném termínu výplat SAPS, tj. po 1. prosinci 2009.

Je samozřejmé, že toto rozhodnutí se zákonitě odrazí v očekávaném pořadí vydávání rozhodnutí v roce 2009. Uspíšení výplat SAPS bude mít za důsledek změny v dosud zemědělskou veřejností akceptovaném harmonogramu, s tím, že prioritou je uspokojení maximálního počtu žadatelů u největšího opatření co do objemu dotací. Z kapacitních důvodů není možné aplikovat dosavadní harmonogram. Z toho důvodu se uvažuje o změně harmonogramu vydávání rozhodnutí podpor pod IACS v roce 2009.

SZIF předložil MZe ke schválení harmonogramy na rok 2009 ve 2 variantách. MZe v současné době připravuje rozhodnutí o tom, která varianta bude použita. Následně budou žadatelé o zvoleném postupu informováni.

 

JUDr. Vladimír Voráček,

mluvčí SZIF

V souvislosti s připravovanou výplatou záloh na jednotnou platbu na plochu (SAPS) došlo k úpravě některých harmonogramů předpokládané administrace podpor.
Dosud platné harmonogramy podpory z PRV a režimy SOT mimo IACS zatím zůstávají beze změny, nový harmonogram podpory pod IACS byl zveřejněn.

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A