Příjem žádostí na stavbu bioplynových stanic

11.11.2011

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes oznámil své rozhodnutí opět spustit zastavenou administraci projektů předložených na podporu bioplynových stanic v rámci 13. kola příjmu žádostí o podporu z Programu rozvoje venkova. Uvedl, že k tomuto kroku dospěl na základě podrobného přezkoumání okolností kolem provozování bioplynových stanic.

Podle ministra Bendla je nezbytné vytvořit v rámci České republiky stabilní investiční prostředí pro využití obnovitelných zdrojů energie, jejichž důležitou složkou biomasa a bioplyn jsou. „V zemědělství představuje biomasa potenciálně značný přínos pro naplňování energetických potřeb každého státu. Chápu zájem zemědělců o biomasu jako další vítaný zdroj příjmů jejich podniků, který může sehrát pozitivní roli zejména v dobách výkyvů cen zemědělské produkce. Tento příjem by však měl být doplňkové povahy, nikoli hlavním zdrojem peněz pro zemědělský podnik.,“ uvedl dnes Petr Bendl na Českém energetickém a ekologickém fóru na téma Biomasa a biopaliva pro ekonomickou energetiku ČR v Praze.

„Cílem zemědělství by primárně měla být výroba potravin k potravinovému zabezpečení, produkce biomasy jako obnovitelného zdroje energie by měla být sekundární. Nebráním se ale tomu, aby ve vyvážené míře využívala volné či vhodné plochy zemědělské půdy,“ vysvětlil ministr Bendl.

V letech 2007 až 2011 se uskutečnilo pět kol příjmu žádostí. Celkem přišlo 276 žádostí, z toho 146 projektů s dotací 2,7 miliardy korun bylo schváleno. Dokončeno a proplaceno bylo 72 projektů s podporou 1,4 miliardy korun. Do 13. kola, jehož administrace byla v červenci zastavena, přišlo 105 žádostí s požadavky na dotaci zhruba 1,6 miliardy korun.

Podle Petra Bendla by přednost mělo dostat efektivní využívání odpadů ze zemědělské a lesnické výroby. „Využívání těchto odpadů a zbytků by mělo být zásadní podmínkou pro přidělování podpor projektům zabývajícím se obnovitelnými zdroji energie. Rozvoj přitom musí být organizovaný a smysluplný, nikoli živelný, jako v případě slunečních elektráren,“ řekl ministr Bendl.

Kateřina Böhmová, ředitelka Odboru komunikace MZe

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/ministerstvo-zemedelstvi/tiskove-zpravy/x2011_ministr-petr-bendl-opet-spousti-administraci-zadosti-na-stavbu-bioplynovych-stanic.html

 

Tisková zpráva MZe ze dne 10.11.2011
Zdroj: MZe
Autor: redakce apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A