12. zasedání Monitorovacího výboru PRV

15.5.2012

Hlavním tématem bylo projednání úprav Pravidel pro žadatele pro letní (červnové) kolo příjmu žádostí a část Pravidel i pro podzimní kolo příjmu žádostí. Účastníci také diskutovali o budoucnosti PRV po roce 2013.

Jednání MV PRV vedl jeho předseda, Ing. Martin Hlaváček, náměstek ministra zemědělství pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU a zúčastnili se ho také zástupci Evropské komise, generálního ředitelství pro zemědělství, pan Fernando Fonseca a paní Lenka Straková.

Stěžejními body jednání bylo schválení aktualizace podmínek pro opatření:

  • I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců,
  • III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje a
  • III.1.3 Podpora cestovního ruchu a schválení návrhu
  • nového opatření III.4.1. Získávání dovedností, animace a provádění.

Nejdůležitější změnou u opatření na podporu mladých zemědělců je zavedení podmínky, že v případě rovnosti bodů rozhoduje věk žadatele, tzn. že mladší žadatel má přednost. Dále došlo v rámci preferenčních kritérií například k rozšíření preferovaných kultur v rámci ekologického zemědělství o sady, chmelnice a vinice či ke změně výpočtu kritéria týkajícího se míry nezaměstnanosti. Tato změna je plošně prováděna u všech vyhlašovaných opatření.

V opatření na podporu zakládání podniků bylo doplněno nové preferenční kritérium, které zvýhodňuje zpracovatelský průmysl. Upřesněna byla některá preferenční kritéria týkající se bioplynových stanic.

V opatření na podporu cestovního ruchu je navrhováno v rámci preferenčních kritérií více zvýhodňovat žadatele, kteří podnikají v zemědělské výrobě a jejichž podíl příjmů ze zemědělské výroby činí alespoň 50 % z celkových příjmů žadatele.

Všechny tyto popsané změny budou nyní předloženy k projednání vedení Ministerstva zemědělství v rámci aktualizace Pravidel pro žadatele z Programu rozvoje venkova. Konečné znění Pravidel bude zveřejněno po jejich podpisu ministrem zemědělství, pravděpodobně v průběhu května.

Cílem nového opatření III.4.1. Získávání dovedností, animace a provádění je podporovat rozvoj místních partnerství. Podporováno bude vypracovávání Integrovaných strategií území formou komunitního plánování a na základě partnerského přístupu a pořádání propagačních a informačních akcí v území. Předpokládá se, že příjemci dotace budou obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení a zájmová sdružení právnických osob. Návrh tohoto opatření bude předložen k projednání Evropské komisi jako součást úpravy Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013. V závislosti na rychlosti schválení ze strany Evropské komise se příjem žádostí očekává na podzim 2012.

Členové Monitorovacího výboru byli v druhé polovině jednání dále seznámeni s výsledky průběžného hodnocení Programu rozvoje venkova, s výsledky Analýzy pokrytí venkovských oblastí vysokorychlostním internetem a diskutovali o prospěšnosti pozemkových úprav a o budoucnosti Programu rozvoje venkova po roce 2013.

Celý program byl zakončen exkurzí na území Místní akční skupiny (MAS) Podlipansko, kde se účastníci seznámili s fungováním MAS a navštívili projekty realizované metodou LEADER.

 

Zdroj: MZe
Autor: redakce Apic

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

21.05.
Počasí na den 21.05.
12°C / 21°C

22.05.
Počasí na den 22.05.
11°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A