Nové pojmy Zemědělský podnikatel, Aktivní zemědělec

3.3.2015

ZEMĚDĚLSKÝ PODNIKATEL
Subjekt, který požádá o dotaci opatření v rámci Jednotné žádosti, musí být zemědělským podnikatelem dle § 2e až 2 ha zákona o zemědělství nebo je organizační složkou státu podle zákona č. 219/2000 Sb. o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Podmínka zemědělského podnikatele neplatí pouze pro subjekty, které budou v rámci Jednotné žádosti podávat žádost o poskytnutí platby na Agroenvironmentálně-klimatická opatření.
Atribut zemědělského podnikatele bude Fond ověřovat prostřednictvím kontroly IČ žadatele v Evidenci zemědělského podnikatele. Evidence zemědělského podnikatele je vedena obecními úřady obcí s rozšířenou působností a jejím správcem je Ministerstvo zemědělství České republiky. Údaje evidence je možno si ověřit na webových stránkách: Eagri zde nebo MFCR zde
Pokud žadatel nebude evidován jako zemědělský podnikatel, bude jeho žádost o podporu dotčených opatření v rámci Jednotné žádosti zamítnuta.

AKTIVNÍ ZEMĚDĚLEC
Fond bude dále u žadatelů o dotace opatření v rámci Jednotné žádosti (kromě žadatelů o poskytnutí platby na Agroenvironmentálně - klimatická opatření a platby v oblastech Natura 2000 na zemědělské půdě) kontrolovat také podmínku aktivního zemědělce.
Statut aktivního zemědělce automaticky splňují žadatelé, u nichž celková částka přímých plateb, na které měli nárok (před uplatněním sankcí) v roce 2014 byla menší než 5 000 EUR. Za aktivního zemědělce budou primárně považovány také subjekty, které prokáží, že zemědělská činnost je nezbytná pro zajištění jejich dalších činností v oblasti vědy, výzkumu, vzdělávání, výuky, zkušebnictví a hospodaření a správy majetku ČR. Prakticky se bude jednat například o školy, vzdělávací zařízení, zkušební ústavy…atd. Fond bude v tomto případě vyžadovat doložení dokumentu o založení subjektu (např. zřizovací listinu).
Žadatelé, kteří nepatří do výše uvedených skupin, budou podléhat kontrole evidovaných činností, resp. kontrole finančních ukazatelů.
Aktivní zemědělec je definován v čl. 9 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1307/2013. Nastavení této podmínky v ČR od roku 2015 bude znamenat, že žadatelé zabývající se vybranými činnostmi v rámci provozování letišť, vodáren, stálých sportovních a rekreačních areálů, železničních služeb a služeb v oblasti nemovitostí, budou muset prokazovat, že roční částka přímých plateb, na které měli nárok v předcházejícím roce (před udělením sankcí), tvoří alespoň 5 % jejich příjmů z nezemědělské činnosti za poslední uzavřené účetní období, nebo že jejich příjmy ze zemědělské činnosti tvoří alespoň 1/3 celkových příjmů za poslední uzavřené účetní období.

další podrobnosti a informace viz příloha tohoto článku

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
9°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A