Kotlíkové dotace v Libereckém kraji

5.10.2015

V rámci Libereckého kraje bude zpracován projekt na čerpání kotlíkových dotací v Libereckém kraji. Tento projekt bude předložen ve výzvě MŽP do 30. 9. 2015. Následně dojde k projednání a schválení předloženého projektu na MŽP. Cca v 12/2015 nebo 01/2016 předpokládáme vyhlášení programů na příjem žádostí o dotace od konečných uživatelů, tedy od veřejnosti.

Poskytována bude finanční podpora na výměnu kotlů na tuhá paliva v rodinných domech, dotaci nelze poskytnout  na výměnu kamen a krbů.

Pro konečné uživatele budou uspořádány informační semináře, jejichž předmětem bude podání  informací na jaké typy podporovaných projektů a aktivit lze dotaci obdržet a zároveň jakým způsobem podat svoji žádost o dotaci.

V současné době se obsah projektu kraje s MŽP vyjednává a není vše definitivně vyjasněno. Proto také nelze přesně zveřejnit jednotlivé podmínky. Zatím tedy uvádíme pouze tyto obecné informace a odkazy:

Základní informace - fyzické osoby

Seznam energetických specialistů (je nutné vybrat u "druhu oprávnění" buď energetický audit nebo energetickou certifikaci budov) Ačkoli nastavení kotlíkových pravidel umožňuje dodatečné požádání o mikroenergetická opatření ke snížení náročnosti budovy, Ministerstvo životního prostředí doporučuje pozvat energetického specialistu ještě před samotnou realizací výměny kotle. Role energetického specialisty spočívá v doporučení nejvhodnějšího/nejefektivnějšího opatření ze seznamu mikroenergetických opatření uvedených v Závazných pokynech, které přispěje ke snížení energetické náročnosti nejvíce (až do limitu 20 000 Kč) a zároveň bude potvrzovat doporučené mikroopatření v žádosti o dotaci. Energetický specialista neposuzuje , zda nový kotel splňuje požadovanou danou výhřevnost a kapacitu na celý objekt. Bude dokládáno topenářskou firmou, případně dodavateli zdrojů energie.

Upřesnění postupu registrace výrobků pro „kotlíkové dotace“

EKODESIGN stanovuje předepsané parametry kotlů

 

Seznam podporovaných kotlů zveřejněný ke dni  2. 10. 2015 - bude průběžně doplňován a aktualizován

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A