SZIF začíná vydávat rozhodnutí na chov bahnic, koz a škrobové brambory

5.3.2019

Praha 4. března 2019 – Ode dneška začíná platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vydávat rozhodnutí pro chovatele bahnic nebo koz a zároveň pro producenty škrobových brambor. O dotaci na bahnice a kozy si požádalo téměř 2 900 chovatelů, mezi které bude rozděleno 74,4 milionu korun. O podporu na produkci škrobových brambor mělo zájem 308 žadatelů, pro něž je určeno téměř 81 milionů korun.

Podpora chovu bahnic nebo koz spadá pod Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) a zájemci o ni žádají prostřednictvím Jednotné žádosti. Cílem tohoto dotačního opatření je podpořit chov uvedených zvířat pasených na travních porostech, jež jsou evidovány na žadatele v LPIS, v období nejméně od 15. května do 11. září 2018. Žádat lze minimálně na 2 velké dobytčí jednotky (VDJ), přičemž přepočítávací koeficient na ovci nebo kozu je 0,15 VDJ a započítávají se pouze zvířata starší 12 měsíců. Na chov bahnic a koz si zažádalo v rámci Jednotné žádosti 2018 celkem 2 878 zemědělců, mezi ně bude rozděleno 74,4 milionu korun. Sazba na uvedená zvířata je 3 551,78 korun na VDJ.


Dalším dotačním opatřením, na které začíná SZIF vydávat rozhodnutí k platbě od 4. března, je Podpora na produkci brambor určených pro výrobu škrobu. Škrobové brambory jsou zařazeny mezi tzv. citlivé komodity a patří také do Dobrovolných podpor vázaných na produkci. O dotaci na pěstování těchto brambor si zažádalo celkem 308 zemědělců, mezi které bude rozděleno 80,9 milionu korun. Letošní sazba je 13 679,08 Kč na hektar.


Pro výplatu těchto podpor je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Upozorňujeme žadatele, že vzdání se odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.


Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:
1. prostřednictvím Portálu farmáře
2. přes datovou schránku
3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF
4. poštou
5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla: 222 871 871 nebo e-mailu: info@szif.cz.


Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF


Kontakt: Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF, tel.: +420 222 871 668, mobil: +420 733 696 550, e-mail: info@szif.cz. Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

Tisková zpráva SZIF  ke stažení zde

Zdroj: SZIF
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A