Nová substance snižující cholesterol
            14.9.2006
            
            
            
 Pracovníci university v Nebrasce vyvinuli a testují novou sloučeninu snižující cholesterol, vyrobenou  na bázi sójových bobů a hovězího loje. V současné době se provádějí animální studie působení této nové substance na vývoj srdečních onemocnění. Bylo zjištěno, že steroly, které jsou obsaženy v sójových bobech a dalších rostlinných materiálech snižují cholesterol, stejně tak jako kyselina stearová, která je obsažena v loji. Tyto dvě komponenty byly následně postupem, přihlášeným k patentování, smíseny dohromady a byla vytvořena účinná směs snižující cholesterol. Animální studie ukázala, že tato substance blokuje absorpci cholesterolu v tenkém střevu a napomáhá tak v prevenci ukládání nadměrného množství cholesterolu. Účinnost nové substance byla konfrontována s komerčně dostupnými aditivy na bázi rostlinných sterolů. Předností nového preparátu je, že prochází přímo gastrointestinálním traktem a strhává sebou nadbytečný cholesterol. Jedná se o potravní doplněk, nikoliv lék, který není absorbován v těle, takže nevykazuje toxicitu ani nemá žádné vedlejší účinky. Humánní klinické experimenty na ověření účinnosti se začnou provádět ve spolupráci s MDS Pharma Services of Lincoln v nejbližší době, první výsledky jsou očekávány na podzim letošního roku.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              31.10.

5°C / 14°C
              01.11.

4°C / 15°C
              02.11.

6°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A