Výrazný vliv síry a dusíku na výnosy

25.2.2008

Podle prof. dr. Schlütera z odboru zemědělství Univerzity Kiel měla v minulém roce aplikace síry a mikroelementů do pšenice i přes vysoké výnosy (9,8 t . ha–1) výrazný výnosový efekt. Aplikace 2×10 kg hořké soli (MgSO4) vedla ke zvýšení výnosů o 0,65 t . ha–1, dodáním 2×5 kg hořké soli bylo dosaženo zvýšení o 0,58 t . ha–1. Tento efekt je o to podivuhodnější, že základní zásobení po hnojení půdy na jaře výrazně převyšovalo očekávaný odběr.
Příčinou mohla být nedostatečná dostupnost síry a hořčíku po hnojení. Vzhledem k vysoké vlhkosti a nízké teplotě půdy a chybějícím srážkám po aplikaci hnojiva nedosáhly živiny ke kořenům rostlin. Protože se to však týkalo i dusíku, sehrály zde úlohu pravděpodobně ještě další faktory.
Situace je ale především známkou toho, že půdní zásoby na stanovištích s nízkou sorpční schopností jsou vyčerpány. Právě v případě síry se situace v minulém roce vyostřila, protože snadno dostupný přísun síry z ovzduší se stále snižuje a srážky přispívají spíše k vyplavování této živiny než k zlepšení zásobení „kyselými dešti“.
Výnosový efekt MgSO4 je způsoben pravděpodobně tím, že síra zlepšuje přeměnu dusíku v rostlinách. Protože ke zvýšení výnosů došlo v důsledku vyšší hustoty zrna (zrno/m2), zlepšil příznivější poměr N/S především vitalitu a tím i tvorbu plodných odnoží.
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A