Nový kmen rzi travní ohrožuje produkci pšenice

19.3.2008

Nový kmen rzi travní Ug99 ohrožuje celosvětovou produkci pšenice. Ve výzkumném ústavu Agroscope Changins-Wädenswill ACW ve Švýcarsku v současné době probíhá testování stupně rezistence odrůd šlechtitelského programu pšenice. Obzvláště vysoká, již prokázaná rezistence odrůd ječmene může sloužit jako materiál pro šlechtitelské programy rostlin.
Rez travní (Puccinia graminis) vyvolává chorobu obilovin projevující se cihlově rezavými podlouhlými kupkami, které ničí epidermis stébel. Choroba může způsobit značné ztráty na výnosech. V Severní Americe zničila v 50. letech epidemie rzi travní 40 % sklizně jarní pšenice. V Evropě žádnou epidemii tato choroba nezpůsobila, ale sporadicky se zde vyskytuje.
Choroba se rychle šíří
Nový, obzvláště agresivní kmen rzi travní se poprvé vyskytl v roce 1999 v Ugandě. Tento kmen označený Ug99 (nebo hospodářsky TTKS) se rychle rozšířil do Keni a v roce 2003 byl zaznamenán i v Etiopii. Poté pronikl do Jemenu a na Arabský poloostrov. V současné době se choroba nachází na prahu Egypta, Středního východu a Asie. Kromě tohoto přirozeného rozšíření není vyloučeno náhodné zavlečení na jiné kontinenty cestovním ruchem.
Hrozba je velmi vážná
V době, kdy celosvětová produkce pšenice je pod velkým tlakem (sucho v Austrálii, stoupající poptávka atd.), je tato nová hrozba považována za velmi vážnou. Mezinárodní iniciativa (the Global Rust Initiative, www.globalrust.org) velmi pečlivě sleduje vývoj situace, hodnotí odrůdy pšenice a hledá řešení. Výzkumy tisíce odrůd pšenice a ječmene ukázaly, že velká část odrůd pěstovaných v současnosti v Severní a Jižní Americe a přibližně 80 % odrůd v Africe a Indii je vůči novému kmeni náchylná.
Rezistentní odrůdy
Preventivním ochranným opatřením by mohla být náhrada dosavadních odrůd pšenice a ječmene rezistentními odrůdami. Ve snaze podílet se na mezinárodním výzkumu za účelem stanovení genů rezistence byla v letech 2006 a 2007 v USA a Keni testována řada odrůd jarní a ozimé pšenice a ječmene poskytnutých ACW. Ukázalo se, že všech 17 testovaných odrůd jarní pšenice bylo náchylných. Z nich pouze dvě byly vyhodnoceny jako středně náchylné. Oproti tomu 57 % švýcarských odrůd ječmene disponuje vysokým stupněm rezistence a mohlo by být použito pro šlechtitelské programy k zlepšení rezistence ječmene.
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A