Aplikace kejdy na pole

15.5.2008

Aplikace kejdy na obiloviny nebo řepku vyvolává smíšené reakce. Někdo může aplikaci nedoporučovat z agronomických principů, jiný zase z důvodu toho, že těžká aplikační technika poškozuje pěstovanou plodinu a vytváří v porostu hluboké koleje. Dalším názorem je, zda lze kejdu aplikovat rovnoměrně, aby nedocházelo k předávkování nebo poddávkování.
Výrobci strojů na aplikaci kejdy intenzivně řešili tyto problémy a nastolili trend k výložníkovým typům rozmetadel pojíždějících v kolejových řádcích a která jsou vybavená rozmetacími talíři, vlečenými hadicemi anebo kapkovými trubkami. Injekční systém má také své zastánce, ale relativně malý záběr těchto adaptérů vyvolává větší počet jízd po poli a tedy i více kolejí v porostu. Vzniká otázka, který systém je nejvhodnější. Rozmetadlo s nádrží (fekální vůz) a výložníkem nebo pásový aplikátor s vlečenou napájecí hadicí? Vše závisí na vzdálenosti pozemku od skladu kejdy. Velká vzdálenost vytváří vysoké požadavky na čerpací systém u pásového aplikátoru, zatímco fekální vůz musí neustále jezdit ke skladovací nádrži pro další náplň. Tím se snižuje výkonnost systému. Navíc těžké soupravy vytvářejí nežádoucí koleje, třebaže jsou opatřeny flotačními pneumatikami. Specialista ze společnosti Tramspread, zabývající se aplikací kejdy, je přesvědčen, že vhodnější je pásový aplikační systém, který je dokonce i výkonnější. A nejdůležitější je, že jej lze používat v podmínkách, kdy fekální rozmetadlo nemůže vjet na pole. Tato firma nejenže prodává stroje, ale provádí i aplikaci hnojiv jako službu. Ošetřuje ročně 13 350 hektarů. Analyzuje kejdu na obsah dusíku. Obvykle kejda obsahuje 1 kg N v jednom m3. V případě požadavku na stanovení P a K a stopových prvků firma odesílá vzorky do zkušení laboratoře. Za přípravné práce firma účtuje 42 GBP za hodinu, za pracovní činnost (aplikaci kejdy) 73 GBP za hodinu.
Mobilní čerpací jednotka ve skladu kejdy je poháněna motorem John Deere o výkonu 125 kW, odstředivé čerpadlo dodává firma Bauer. Výtlačný tlak je 140,6 N, potrubí má průměr 10 cm. Čerpadlo v závislosti na konzistenci kejdy a terénu je schopné dopravit kejdu do vzdálenosti až 2 km. Pro delší vzdálenosti se používá ještě další čerpadlo. Po rozvinutí druhý traktor táhne hadici zpět. Důležité je zabránit jejímu kroucení a tvoření smyček. Potrubí plné kejdy vyžadu
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

13.05.
Počasí na den 13.05.
10°C / 21°C

14.05.
Počasí na den 14.05.
10°C / 21°C

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A