Nový pokrok ve výzkumu strupovitosti brambor

12.6.2008

Strupovitost brambor způsobovaná bakterií Streptomyces scabies je globální problém. A tak mezinárodní konference o strupovitosti brambor (International Common Scab Conference) konaná v březnu 2007 v Ontariu byla vynikající příležitostí diskutovat o této chorobě z celosvětového pohledu. Tuto konferenci navštívilo přibližně 155 lidí, většina z nich byli pěstitelé brambor. Konference byla sponzorována organizací Ontario Potato Board a organizována ministerstvem zemědělství státu Ontario (Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs – OMAFRA). Třináct řečníků zúčastněných, někteří z nich přicházející zdaleka – až z Austrále a jižní Afriky.
     Mezi řečníky, výzkumníky a pěstiteli existoval konsensus v tom, že výskyt a intenzita strupovitosti brambor se v posledních deseti letech stále zvyšuje. Pro vysvětlení toho byly předloženy čtyři důvody:
  1. Vývoj agresivnějších kmenů patogenu strupovitosti brambor.
  2. Vyšší rozloha pěstování citlivých kultivarů.
  3. Šíření patogenu strupovitosti v infikované sadbě.    
  4. Špatné půdní podmínky způsobené krátkými rotačními cykly a utužováním půdy.
     Na konferenci byly diskutovány praktiky ochrany doporučované pro strupovitost a opět existoval konsensus mezi účastníky, že téměř všechny z doporučovaných praktik managementu poskytují proměnlivé výsledky. Dr. Garry Secor ze státní univerzity v Severní Dakotě to shrnul: Jediná věc, která je konzistentní s ochranou proti strupovitosti je inkonzistentnost metod ochrany. Toto konstatování zní opravdu důvěrně známě všem pěstitelům brambor.
     Byla zvažována stálá genetická rezistence, která je nejspolehlivější metodou ochrany. V polích infikovaných strupovitostí by měly být vysazovány jen kultivary se stálou rezistencí. Bohužel rezistentní odrůdy nejsou k dispozici pro všechny trhy a všechny pěstební oblasti. Programy šlechtění brambor ve světě nyní kladou důraz na šlechtění klonů s rezistencí vůči strupovitosti v časných stadiích procesu pěstování.
     Dr. Doug Rouse z univerzity ve Wisconsinu poskytl prezentaci o použití fumigantu chloropikrinu (Pic-Plus) pro ochranu proti strupovitosti. Výsledky jeho pokusu s fumigací v řádcích provedeného v roce 2005 ukázal, že chloropikrin značně snížil výskyt a intenzitu strupovitosti, když byl použit v dávkách 90 a 112 kg na ha. Paralelní faremní pokusy daly podobné výsledky.
     Dr. Leslie Wanner, pat
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A