Dvoufázová strategie ochrany proti plísni bramborové

14.7.2008

Účinným způsobem vypořádání se s rostoucí hrozbou rezistence brambor vůči phenylamidu je začlenit dvoufázový program managementu, tvrdí britští odborníci na brambory.
     Vývojový manager společnosti Bayer Crop Science je toho názoru, že agresivní genotyp 13 – A2 kmenu plísně bramborové zvaný „Blue“ nyní převládající nad ostatními populacemi plísně bude dominovat po celou letošní sezónu.
     Tento odborník a technický manager společnosti Agrovista poradili pěstitelům, aby se vypořádali s genotypem Blue 13 za pomoci ochranných programů, rozdělených do dvou fází.      Je třeba, aby se o nových programech ochrany proti plísni bramborové uvažovalo v souvislosti s těmito dvěma různými fázemi: fází rychlého růstu až do dokončení kanopy a následující fází stabilní kanopy. A podle toho by se měly vybírat   přípravky s vhodnou aktivitou pro růstové stadium plodiny.
     Odborníci poradili používání systémových fungicidů (vstupujících do rostliny jejími kořeny) během rychlého růstu kanopy – například propamocarb v přípravcích Consento, Merlin a Tatoo od společnosti Bayer.
     Produkty se silnou aktivitou vůči plísni potřebují, aby jejich aplikace byla oddálena, dokud nebude kanopa stabilizována.
     Podle těchto odborníků se dvoufázový přístup osvědčil a prokázal svou hodnotu při velmi silném tlaku plísně v minulém roce, kdy pěstitelé použili dvě nebo tři ošetření přípravkem Consento do stabilizace kanopy a pak se přeorientovali na střídání přípravků společnosti Bayer – Infinito a Ranman - jak na poli, tak následně ve skladu.
     Dvě aktivní složky přípravku Consento mají doplňující se mechanismy působení: propamocarb je osvědčená systémová substance s mobilitou, která chrání při rychlém růstu a fenamidonová složka zajišťuje časnou ochranu hlíz.
     Přípravek Infinito má omezený počet aplikací, proto by měl být zaměřen na období vysokého tlaku plísně od poloviny sezóny dále. Obsahuje fluopicolid a je přirozeně vhodné, aby následoval Consento. Protože iniciace hlíz se typicky shoduje s dokončováním kanopy, při příliš brzkém použití silného přípravku proti plísni hlíz jako Infinito se nevyužije plně jeho účinnost.
     Odborníci dále radí, na základě rozhodnutí společnosti Syngenta na začátku tohoto roku snížit doporučený počet aplikací přípravku Fubol Gold během rychlého růstu kanopy na pouhou jednu. Toto opatření má také za cíl potření rezistence vůči phenylamidu. Společnost
namísto toho doporučuje používání svého přípravku Revus jako alternativu k přípravku Fubol Gold během rychlého rozvoje kanopy.
Horticulture Week, 2008, 24 April, s. 30
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A