Ethylen k inhibici klíčení
17.9.2008
Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin v červenci zařadil do seznamu povolených přípravků ethylen jako inhibitor klíčení hlíz bramboru. Zemědělci v Německu tak mají možnost používat ethylen k dočasnému zastavení klíčení.
Tento bezbarvý, vysoce hořlavý plyn aplikovaný ve velmi malé koncentraci potlačuje prodlužování buněk a tím i růst klíčků. Při aplikaci nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky na sklad, protože plyn se v prostoru rovnoměrně rozptýlí. Prostřednictvím senzorem řízeného měření lze zajistit nízkou, ale konstantní koncentraci ethylenu při automatické dodávce plynu. Klíčení není inhibováno trvale, takže mohou být ošetřeny i sadbové brambory. Ve skladech nezůstávají po aplikaci žádná rezidua.
Zkušenosti z Velké Británie však ukázaly, že u konzumních brambor by se koncentrace ethylenu měla postupně zvyšovat až po zahojení poraněných hlíz. Současně je třeba dbát na pravidelný přísun čerstvého vzduchu, aby se předešlo změnám barvy a textury ostatních hlíz.
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
18.9.2023
Akce s doprovodným programem probíhá od 9:00 na kozí farmě v Pěnčíně u Jablonce nad Nisou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
26.09.

10°C / 22°C
27.09.

10°C / 25°C
28.09.

11°C / 24°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A