Víceletý topinambur je mrazuvzdorný

1.10.2008

  Topinambur (slunečnice topinambur, Helianthus tuberosus) – mrazuvzdorná, víceletá rostlina pocházející ze Severní a Střední Ameriky – byla dříve v Evropě pěstována k potravinářskému využití. Jako energetická rostlina je zajímavá zejména vzhledem k delší vegetační době a vysokým výnosům biomasy. Rostliny dorůstají do výšky 5 m a na dobrých stanovištích poskytují výnosy sušiny nadzemní biomasy až 20 tun nebo výnosy hlíz až 13 tun sušiny . ha–1.

Navzdory mrazuvzdornosti jsou pro dosažení vysokých výnosů vhodnější teplé pěstitelské oblasti. Na období sucha reagují rostliny výnosovými ztrátami. Sklizňový produkt je možné fermentovat na bioplyn nebo bioetanol nebo zpracovat na biopalivo. Nejvyšších výnosů sušiny nadzemní biomasy (přibližně 20 tun sušiny . ha–1 při zhruba 35% obsahu sušiny) bylo dosaženo koncem září.
Pro využití na spalování se sklízí lodyhy s obsahem sušiny vyšším než 75 %, zpravidla po příchodu mrazů od prosince do března.
Hlízy se sklízejí v období říjen až březen. V zařízeních na výrobu bioplynu poskytují hlízy při dobré a rychlé fermentaci 393 l metanu . kg–1 organické sušiny.
Obrázek 1Helianthus tuberosusHelianthus tuberosus Helianthus tuberosus 

                                       Dospělé rostliny topinamburu hlíznatého
Gemüse, 44, 2008, č. 7, s. 49–50
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A