Prověřte správnost nastavení kultury G v LPIS !

7.4.2015

Kultura G představuje novou kulturu – trávu na orné půdě. V současné době se vyskytuje u žadatelů zejména jako důsledek automatického překlopení všech travních porostů ostatních (mladších pěti let) na počátku ledna. Pokud je u někoho nastavena nevhodně, pak je třeba její změnu na kulturu T, eventuálně na kulturu T řešit nejméně o den dříve před samotným generováním žádosti o dotaci. K zjištění, zda žadatel má kulturu G může sloužit přehled DPB v pravém popisném panelu, kdy ve sloupci Kul. zafiltrujte písmeno „G“. Bližší informace pro rozhodování o tom, zda ponechat kulturu G nebo ji změnit naleznete po prokliku nadpisu novinky.

Žadatel by měl být při rozhodování, zda si kulturu G ponechat či nikoliv, vzít v potaz následující skutečnosti:

  1. Kultura G se započítává do základny pro výpočet 5 % ploch zachovaných v ekologickém zájmu (EFA) v rámci ozelenění. Zvyšuje tedy % výměry, na které je EFA nutno plnit. Současně však je započitatelná jako samostatná plodina do povinného počtu plodin v rámci greeningu.
  2. Zásadním negativem kultury G je nemožnost s jí  vstoupit do nových Ošetřování travních porostů (cca 2.700 Kč/ha v případě základního managementu). Do tohoto opatření lze vstoupit pouze s kulturou T.
  3. U ekologů je na kulturu G poskytována nižší platba než na kulturu T (cca o 390 Kč/ha u certifikovaných EZ).
  4. Kulturu G však lze kdykoliv volně rozorat (není-li tam starý závazek zatravňování), tj. netřeba při rozorání G zkoumat vrstvu tzv. „červených fleků“  jako v případě rozorání travních porostů (vrstva zákazu změny environmentálně citlivých travních porostů).
  5. Převedení G na T v případě plochy se závazkem Zatravňování orné půdy není porušením žádné podmínky. Platí jak pro staré závazky dle NV 79/2007 Sb., tak pro nové závazky uzavírané v roce 2015 a dále.

Kultura G po dozrání 5 let se bude manuálně převádět do kultury T. Tento proces se bude provádět standardně v rámci řízení LPIS, nikoliv automaticky.

Pro případnou změnu kultury G na T, eventuálně na R lze s ohledem na jednoduchost změny využít možnosti elektronického ohlášení změn. Stručný postup elektronického ohlášení změny v LPIS naleznete Otevírá se do nového okna. ZDE anebo na záložce Příručky v aplikaci LPIS.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A