Metodická příručka k novým podmínkám poskytování přímých plateb v roce 2015

27.4.2015

K nařízení vlády č. 50/2015 S. byla připravena Metodická příručka k novým podmínkám poskytování přímých plateb v roce 2015 v České republice (ke stažení níže).

Reformovaná Společná zemědělská politika (SZP) obsahuje řadu nových prvků, které dosud nebyly v oblasti přímých plateb aplikovány. Nově se zavádí pojem aktivní zemědělec jako základní podmínka pro poskytování přímých plateb. Se zaměřením reformované SZP na ty, co zemědělství provozují jako aktivní činnost, souvisí další nově zaváděná podmínka, a to povinnost žadatele o přímé platby být evidován v evidenci zemědělského podnikatele podle zákona o zemědělství (případně být organizační složkou státu).

Dalším novým a zásadním prvkem přímých plateb se stává tzv. ozelenění, implementované jako platba pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí. Cílem ozelenění je snížit negativní dopady zemědělské činnosti na životní prostředí. V souladu s dlouhodobou strategií zemědělské politiky České republiky budou podpořeny vybrané citlivé sektory s ohledem na jejich hospodářský význam a příspěvek k zaměstnanosti na venkově prostřednictvím dobrovolné podpory vázané na produkci. V rámci systému přímých plateb se jedná o jediný nástroj, který umožňuje zacílit specificky na sektor
a podporu vázat na skutečnou aktuální produkci, nikoliv historické údaje, a je u něj tedy zaručeno, že podpora bude alokována tzv. „živým producentům“. Prostřednictvím platby pro mladé zemědělce bude v maximální možné výši podpořena tato věková skupina s cílem provedení generační obměny na venkově.

Metodická příručka pro přímé platby 2015 (DOC, 572 KB)

Nařízení vlády č. 50/2015 Sb.

Zdroj: MZe
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A