Potravinářství

Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"

16.6.2025, Editor obsahu

V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Pro provozovatele potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.) je jejich znalost a rozdílů mezi nimi zásadní. Potraviny s prošlým datem spotřeby…

» více


Bezpečné potraviny? Rozhoduje věda i naše každodenní chování, připomínají experti MZe při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin

30.5.2025, Editor obsahu

Evropská unie disponuje jedním z nejpropracovanějších a nejodolnějších systémů na světě pro zajištění bezpečnosti potravin. Opatření zaměřená na prevenci rizik spojených s potravinami, jejich včasné odhalení a zvládnutí, snižují na minimum pravděpodobnost zdravotních obtíží spojených s konzumací zakoupených potravin. K tomu, aby byl celý systém maximálně efektivní od prvovýroby až po vychutnání připraveného pokrmu, je ale také…

» více


Novinky FAO – Nová FAO příručka pro hygienické standardy potravin

12.6.2023, Redakce APIC

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) spustila komplexní, praktickou a přístupnou příručku, která má pomoci všem aktérům potravinářského sektoru dodržovat mezinárodní standardy pro hygienu potravin.

» více


Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA

6.12.2022, Redakce APIC

Letošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy pršuta a výrobky s netradičními názvy – Karbanátek Jako kdysi a perníkový závin Sakrajda.

» více


Index cen potravin FAO klesal v červnu 2022 již třetí měsíc po sobě

18.7.2022, Redakce APIC

Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 8. července 2022 poklesl meziměsíčně v červnu 2022 o 2,3 % a současně klesal již třetí měsíc po sobě.

» více


dTest: Eidam, levnější konkurence proteinovým tyčinkám

7.10.2020, redakce APIC

jednadvacet vzorků s obsahem tuku v sušině 30 a 45 % bylo laboratorně prozkoumáno po stránce kvality, chutě a čistoty

» více


Projekty ,,Právní pomoc potravinám,, a ,,Stále žijeme ,,

8.4.2020, Vladimíra Pachlová

informace o existenci dvou portálů, jejichž cílem je pomáhat drobným živnostníkům

» více


Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství - nová publikace

13.3.2018, Robert Erlebach

Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství ve spolupráci s Bioinstitutem o.p.s. vydala publikaci Faremní zpracování ovoce a zeleniny v ekologickém zemědělství.

» více


Školní projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol

8.3.2018, Robert Erlebach

Od září 2017 běží ve školách nový Školní projekt Ovoce, zelenina a mléko do škol, který vznikl spojením dvou projektů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol. Článek odkazuje na Příručky SZIF pro žadatele podpory.

» více


Co jsou to potraviny nového typu?

20.6.2016, redakce APIC

Skupiny potravin, které mohou být nového typu, jsou blíže specifikovány v nařízení EP a R č. 258/1997.

» více

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.07.
Počasí na den 04.07.
16°C / 25°C

05.07.
Počasí na den 05.07.
14°C / 27°C

06.07.
Počasí na den 06.07.
15°C / 29°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A